BAT și ANPC atrag atenția asupra amenzilor aspre pentru cei care vând produse din tutun minorilor

4 Iulie 2020

București, 4 iulie 2020 – România este una dintre țările din Europa cu cei mai puțini tineri fumători, arată datele EUROSTAT și Global Youth Tobacco Survey (GYTS). Circa 4,1% dintre tinerii români cu vârste între 15 și 19 fumează zilnic, procente mai mici fiind înregistrate doar în Islanda și Norvegia, unde doar 3,2% și respectiv 1,6% dintre tinerii din aceeași grupă de vârstă fumează¹. La coada clasamentului se află Franța (14,7%), Ungaria (19,9%) și Austria (20%). La nivelul întregii Uniunii Europene, circa 1 din 10 tineri fumează zilnic.

În cazul tinerilor cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani, România este țara cu al doilea cel mai mic număr de fumători din UE, după Slovenia. Astfel, doar 2,7% dintre adolescenții români cu vârste între 13 și 15 ani sunt fumători frecvenți2, mai puțin de jumătate față de țări ca Italia, Cehia sau Ungaria și de circa 4 ori mai puțini decât în Bulgaria.

Întrucât niciun minor nu ar trebui să aibă acces la produse destinate adulților, BAT desfășoară anual campanii de zero toleranță a vânzării de produse cu nicotină către minori în cele peste 30.000 de magazine partenere. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) s-a alăturat eforturilor companiei încă de anul trecut, în calitate de partener.

BAT și ANPC atrag atenția că sancțiunile pentru vânzarea produselor din tutun către minori pot ajunge până la 15.000 lei și închiderea unității comerciale. ANPC pune la dispoziția cetățenilor un număr de contact unde poate fi sesizată orice încălcare a legii, anume 021/9551 – Telefonul consumatorilor ANPC.

„Faptul că în România numărul tinerilor care fumează este la jumătatea mediei europene nu înseamnă că trebuie să ne oprim aici. Niciun minor nu trebuie să aibă acces la produse destinate exclusiv adulților, indiferent dacă vorbim despre țigarete sau alte produse cu nicotină. Este datoria noastră să depunem toate eforturile pentru a ne asigura că aceste produse sunt comercializate în mod responsabil și le recomandăm ferm comercianților să respecte legislația și să refuze vânzarea produselor cu nicotină atunci când au îndoieli asupra vârstei cumpărătorului. Dacă vor încălca legea, riscă amenzi de până la 15.000 de lei și închiderea definitivă”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice în cadrul British American Tobacco Europa Centrală și de Sud.

„Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) are drept principal obiectiv protejarea sănătății și vieții cetățenilor, astfel încât în urma actului comercial drepturile consumatorilor să fie respectate de către toți operatorii economici. Cu atât mai mult este importantă intervenția ANPC, cu cât vorbim despre protejarea copiilor noștri, mai ales că tentația produselor pe bază de nicotină se află la tot pasul. Așa că ne vom manifesta vigilența și pe mai departe, exact așa cum i-am obișnuit pe consumatori și până acum. Bazați-vă pe noi!”, a declarat Eduardt Cozminschi, Președintele ANPC.

În România, British American Tobacco a desfășurat continuu în ultimii 20 de ani, cu rezultate dovedite, programe de informare și educare a comercianților și consumatorilor cu privire la prevederile legale, dar și la motivele pentru care minorii nu trebuie să aibă acces la produsele cu nicotină. Rezultatele acestor eforturi s-au concretizat în înjumătățirea încercărilor de a consuma țigarete în rândul minorilor în 2017 față de 2004³, și într-o reducere a numărului celor care fumează frecvent.

Despre BAT

  • În România, British American Tobacco este al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al României, plătind anual aproximativ 1,8 miliarde de euro sub formă de accize și impozite (din totalul de 3 miliarde de euro, cât însumează întreaga industrie a tutunului)

  • British American Tobacco este un angajator strategic, cu peste 3.000 de locuri de muncă create în mod direct și alte 30.000 de locuri de muncă create indirect, prin intermediul lanțului de aprovizionare și distribuție

¹ https://ec.europa.eu/eurostat/statisticsexplained/
² Conform GYTS 2017, au fumat cel puțin o țigaretă în cel puțin 20 de zile din ultimele 30.
³ Conform GYTS 2017 - 8,6% dintre minorii cu vârste între 13 și 15 ani au încercat să fumeze cel puțin o dată în ultimele 30 de zile. În 2004, conform aceluiași studiu GYTS, procentul era de 17,6.

BAT
Twitter

BAT
LinkedIn

BAT
YouTube

BAT
Global Careers

X

Poți afla mai multe despre cookie-urile pe care le folosim, inclusiv despre modul în care le poți dezactiva, consultând politica noastră.

Salvează
Acceptă toate