Autoritățile au capturat cu 40% mai multe țigarete de contrabandă în 2019 decât în anul precedent

17 Ianuarie 2020

București, 17.01.2020 – Autoritățile române au capturat peste 150 de milioane de țigarete în 2019, o creștere de peste 40% față de anul precedent, arată site-ul Stop Contrabanda. În aceste condiții, piața neagră din România a coborât pentru prima oară în 6 ani sub nivelul de 14%, ceea ce a contribuit la venituri bugetare mai mari din taxarea țigaretelor. În cazul British American Tobacco, cea mai mare companie producătoare de țigarete din România, suma plătită în 2019 a fost mai mare cu 1,1 miliarde de lei față de anul precedent.

„Absența unor surprize fiscale și legislative în 2019 și faptul că autoritățile au făcut eforturi susținute împotriva contrabandiștilor au adus mai mulți bani la buget și mai puțini rețelelor de criminalitate organizată. Este îmbucurător că România începe să se alăture țărilor de frontieră ale Uniunii Europene care tratează piața neagră ca pe o reală amenințare la adresa securității lor. Cu toate acestea, fără o strategie națională de luptă împotriva traficului ilicit, susținută printr-un plan integrat de acțiuni ale tuturor structurilor responsabile ale statului, României îi va fi greu să urmeze exemplele de succes ale Poloniei și Bulgariei, unde piața neagră a scăzut sub 10%, respectiv 5%”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice în cadrul British American Tobacco.

Valoarea totală pe piața neagră a țigaretelor confiscate în anul 2019 de autoritățile române se ridică la peste 71 de milioane de lei, conform datelor publice disponibile pe website-ul www.stopcontrabanda.ro, primul centralizator care oferă în timp real situația capturilor de țigarete din România.

„Poliția de Frontieră depune eforturi susținute pentru contracararea contrabandei cu țigări, demers ce constituie o prioritate permanentă pentru instituția noastră. În acest sens am întărit parteneriatele cu autoritățile de aplicare a legii de pe plan intern și din țările vecine, la nivelul Poliției de Frontieră Române fiind confiscate în primele 11 luni ale anului trecut 4.406.034 pachete de țigări (88.120.680 țigarete). Vom continua perfecționarea profesională, precum și colaborarea interinstituțională, în vederea limitării acestui fenomen care prejudiciază statele Uniunii Europene cu sume considerabile anual,” a declarat șeful Poliției de Frontieră, chestor general de poliție Ioan Buda.

Datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României pot fi consultate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o inițiativă British American Tobacco care are scopul de a veni în sprijinul autorităților prin centralizarea capturilor din întreaga țară, dar și de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății. Campania este desfășurată în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Direcția Generală a Vămilor.

”Încă de la aderarea României la Uniunea Europeană a existat un proces constant de integrare a țării noastre în sistemul și strategia europeană de combatere a traficului ilicit de mărfuri. Ne-am asumat această obligație conștienți fiind de două aspecte care responsabilizează România în această postură: pe de o parte, faptul că țara noastră are a doua cea mai mare suprafață de frontieră terestră externă, iar pe de altă parte poziția geostrategică a țării.

De multe ori, țigările contrafăcute destinate pieței românești sunt fabricate clandestin în țările vecine și trecute în mod fraudulos peste graniță. Acest fenomen se realizează și în sens invers. Pentru acest lucru, ofițerii Poliției Române au un rol activ în ceea ce privește cooperarea internațională pe linia traficului cu produse de contrabandă și au desfășurat o serie întreagă de acțiuni comune în parteneriat cu omologii din țările U.E. pentru reducerea capacității grupărilor de crimă organizată și a infractorilor profilați în frauda la regimul accizelor, la nivelul U.E. au fost stabilite politici și strategii care continuă lupta în acest domeniu”, a declarat un reprezentant al Inspectoratului General al Poliției Române.

DESPRE CONTRABANDA CU ŢIGĂRI ÎN ROMÂNIA

  • România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est.

  • România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic.

  • Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei)

  • Fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.

BAT
Twitter

BAT
LinkedIn

BAT
YouTube

BAT
Global Careers

X

Poți afla mai multe despre cookie-urile pe care le folosim, inclusiv despre modul în care le poți dezactiva, consultând politica noastră.

Salvează
Acceptă toate