Autoritățile au capturat de două ori mai multe țigarete de contrabandă în primele 6 luni ale anului 2019 față de 2018

02 Iulie 2019

București, 02.07.2019 – Conform datelor centralizate de către www.stopcontrabanda.ro, în prima jumătate a lui 2019 autoritățile române au împiedicat peste 78 de milioane de țigarete de contrabandă să ajungă pe piața din România, de aproape două ori mai multe decât în primul semestru al anului trecut, când au fost capturate aproape 40 de milioane.

Valoarea totală a țigaretelor confiscate de către autoritățile române se ridică la peste 41 de milioane de lei, bani care ar fi fost altfel folosiți pentru finanțarea rețelelor de criminalitate organizată.

Eforturile autorităților au condus la o reducere a consumului de produse ilegale, pentru care nu se plătește nicio taxă, de la 16,3% în primele șase luni ale anului trecut, la 15,8% în 2019. În acest context, companiile de tutun au virat mai mulți bani la bugetul de stat, în cazul British American Tobacco creșterea fiind de peste 90 de milioane de euro.

„Munca autorităților înseamnă mai puține produse care nu respectă reglementările europene ajunse pe piață, o șansă la o competiție corectă pentru jucătorii onești și mai mulți bani la bugetul de stat. În contextul eforturilor statului de întărire a securității frontierelor în vederea asigurării unei creșteri economice sustenabile precum și ale celor ale mediului de afaceri de informare și educare a consumatorilor asupra impactului traficului ilicit, sunt greu de înțeles inițiative radicale menite să pună bețe în roate luptei cu contrabandiștii, cum ar fi recent propusa interzicere a expunerii produselor din tutun în cele peste 70.000 de magazine din România și taxarea lor suplimentară”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice în cadrul British American Tobacco România.

Campania „Stop Contrabanda” a fost lansată în primăvara anului 2017 de către British American Tobacco pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigări și a veni în sprijinul autorităților cu o evidență a capturilor și a zonelor celor mai afectate de traficul ilicit precum și pentru a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății. Poliția Română și Poliția de Frontieră Română s-au alăturat campaniei desfășurate de British American Tobacco în anul 2018, iar începând din această vară, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Direcția Generală a Vămilor sunt de asemenea parteneri ai BAT în cadrul campaniei „Stop Contrabanda”.

DESPRE CONTRABANDA CU ŢIGĂRI ÎN ROMÂNIA

  • România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est.

  • România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic.

  • Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei).

  • Reducerea consumului de produse ilegale, pentru care nu se plătesc taxe are efecte pozitive asupra bugetului de stat. British American Tobacco a plătit cu 15% mai mulți bani la bugetul de stat în primul semestru al lui 2019 față de aceeași perioadă a anului trecut, depășind pragul de 3 miliarde de lei doar din accize într-un interval de 6 luni.

  • Fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.

BAT
Twitter

BAT
LinkedIn

BAT
YouTube

BAT
Global Careers

X

Poți afla mai multe despre cookie-urile pe care le folosim, inclusiv despre modul în care le poți dezactiva, consultând politica noastră.

Salvează
Acceptă toate