16 Iulie 2018
glo este un produs care încălzește, nu arde, tutunul.
Testele arată că vaporii produși de glo conțin cu 90-95% mai puține substanțe nocive decât fumul de țigară*
Studiile clinice realizate de oamenii de știință din cadrul British American Tobacco indică faptul că în momentul în care fumătorii au schimbat complet țigările tradiționale cu glo, expunerea lor la anumite substanțe nocive** s-a redus semnificativ
În anumite cazuri, efectul a fost similar cu cel înregistrat în cazul persoanelor care au renunțat complet la fumat.
Aceste date sugerează potențialul de produs cu risc redus al glo***.
24 Februarie 2018, Baltimore, Maryland, Statele Unite ale Americii: Un studiu clinic realizat de către oamenii de știință din cadrul British American Tobacco arată că în momentul în care fumătorii renunță complet la țigări în favoarea glo, expunerea lor la unele substanțe nocive regăsite în fumul de țigară s-a redus semnificativ, în unele cazuri până la niveluri similare celor înregistrate în cazul persoanele care au renunțat complet la fumat***.
Aceste rezultate se adaugă dovezilor care susțin faptul că glo are potențialul de a avea un grad de risc substanțial redus în comparație cu țigările.
glo este un produs care încălzește tutunul, în loc să îl ardă. Asta înseamnă că nu produce fum și anumite substanțe nocive asociate arderii tutunului sunt semnificativ reduse. Studii anterioare au arătat că vaporii glo conțin cu 90-95% mai puține substanțe nocive decât fumul de țigară.
„Produsele precum glo sunt foarte noi și atât consumatorii cât și autoritățile de reglementare doresc, pe bună dreptate, să afle cât mai multe informații despre ele. De aceea, cercetările noastre științifice vizează înțelegerea modului în care vaporii produși de glo se compară cu fumul de țigară”, afirmă Dr. James Murphy, Directorul Departamentului de Fundamentare a Reducerii Riscurilor din cadrul British American Tobacco. „Studiile clinice, adică acele studii care implică persoane reale, sunt o componentă extrem de importantă în cadrul acestui proces”.
Faptul că vaporii produși de glo au un nivel mai redus al anumitor substanțe nocive față de fumul de țigară, ar trebui să însemne, în principiu, o expunere mai redusă a consumatorilor la substanțe nocive*. Rezultatele acestui studiu indică faptul că acest lucru chiar se întâmplă. Aceste rezultate au fost prezentate în cadrul conferinței anuale organizată de către Societatea de Cercetare a Nicotinei și Tutunului, în Baltimore, Maryland, Statele Unite ale Americii.
Studiul a fost realizat în Japonia datorită popularității înregistrate acolo de produsele de încălzire a tutunului. O sută optzeci de persoane au luat parte la studiul desfășurat pe o perioadă de opt zile într-o clinică. Toți participanții fumau de cel puțin 3 ani la momentul înscrierii în acest program.
În primele două zile, participanții la studiu au continuat să fumeze așa cum obișnuiau și li s-au prelevat probe de urină pentru a se putea măsura nivelul chimicalelor din organism. De asemenea au fost prevalate probe de sânge și au fost desfășurate analize ale respirației.
În următoarele 5 zile, participanții au fost distribuiți în mod aleator: un grup a continuat să fumeze, un altul a trecut la un produs de încălzire a tutunului și cel de-al treilea a renunțat complet la fumat. Probe de urină, sânge și respirație au fost prelevate din nou pentru analize.
Expunerea la anumite substanțe nocive asociate fumului de țigară a fost determinată prin măsurarea nivelurilor anumitor chimicale din probele de urină. Acestea ar fi putut fi substanțele nocive însele sau metaboliții lor – rezultând din procesarea acelor substanțe nocive de către organism – numite și biomarkeri de expunere. Substanțele nocive analizate sunt acele substanțe identificate de către Organizația Mondială a Sănătății ca reprezentând un factor de risc în fumul de țigară.
Rezultatele au demonstrat că nivelul concentrației anumitor chimicale regăsite în probele de urină s-a redus în cazul fumătorilor care au trecut la glo. În anumite cazuri, aceste reduceri au atins aceleași valori cu cele ale persoanelor care au renunțat complet la fumat (fig. 1). Acest lucru sugerează faptul că fumătorii care au trecut la glo au fost expuși la un nivel scăzut de substanțe nocive – în anumite cazuri, expunerea lor fiind aceeași cu cea a celor care au renunțat complet la fumat**.
„Rezultatele studiului sunt foarte încurajatoare”, explică Murphy. „Următorul pas va fi să demonstrăm că acest nivel redus al expunerii la substanțe nocive echivalează cu un efect biologic redus și, în același timp, cu o reducere a efectelor adverse asupra sănătății pentru fumătorii care fac conversia definitivă la glo”, spune Murphy.
Studiile clinice viitoare vor testa markerii biologici precum nivelul de colesterol și ritmul cardiac (măsurători care indică starea generală de sănătate). O reducere a biomarkerilor care au efect biologic poate sugera că reducerea expunerii la anumite substanțe nocive are un impact pozitiv asupra reducerii efectelor adverse pentru sănătate în cazul fumătorilor care trec definitiv către glo.
„Rezultatele testului sunt importante”, afirmă Murphy „dar coroborarea lui cu rezultatele mai multor studii începe să ne dea indicii reale despre imaginea de ansamblu și despre potențialul de risc redus pe care îl are glo, comparativ cu o țigară”.
British American Tobacco a investit mai mult de 2,5 miliarde de dolari în ultimii șase ani în dezvoltarea și comercializarea unui portofoliu de produse de nouă generație. Produsele de nouă generație ale British American Tobacco sunt disponibile în prezent în 17 piețe la nivel internațional, compania vizând dublarea numărului de piețe până la sfârșitul anului 2018. La nivel global, BAT și-a propus o țintă ambițioasă: aceea de a genera venituri de peste 5 miliarde de lire sterline din segmentul produselor de nouă generație până în 2022.
glo™ este un dispozitiv care încălzește – nu arde – consumabile din tutun la aproximativ 240 °C. Deoarece în cazul glo™ nu există ardere, așa cum se întâmplă în cazul țigărilor tradiționale, utilizarea glo™ are potențialul de a fi mai puțin riscantă decât fumatul. Vaporii formați prin încălzirea consumabilelor speciale din tutun generează un gust natural de tutun, dar conțin cu aproximativ 90% până la 95% mai puține substanțe nocive decât fumul de țigară*. În comparație cu fumatul, glo produce mai puțin miros și nu generează scrum. De asemenea, glo nu produce fum, ci emite vapori de tutun.
Aceste caracteristici nu înseamnă neaparat că acest produs este mai putin nociv decât alte produse de tutun.
Principalul avantaj al glo™ este dat de simplitate: un singur aparat, un singur buton, niciun dispozitiv extern de încarcare și o baterie care, încarcată complet, este suficientă pentru consumul a până la 30 de Neostiks™.
România este prima țară din Uniunea Europeană în care British American Tobacco a lansat glo™. British American Tobacco își propune să ofere fumătorilor adulți o gamă de produse cu potențialul de a fi semnificativ mai puțin riscante decât țigările. BAT a susținut și demonstrat acest angajament printr-o investiție de peste 2,5 miliarde de dolari în ultimii șase ani pentru dezvoltarea și furnizarea unor alternative care au potențialul de a fi considerabil mai puțin riscante decât țigările obișnuite.
glo™ este un produs de încălzire a tutunului conceput să ofere o experiență ușoară de utilizare și în conformitate cu cele mai înalte standarde de calitate și siguranță. Acesta include o serie de caracteristici de siguranță, precum:
glo™ este realizat din aluminiu de înaltă calitate și are o bază robustă din plastic. Materialele interioare sunt confecționate din plastic termic rezistent la căldură, un tub de vid care asigură o temperatură exterioară rece la atingere, o tehnologie de încălzire rapidă și o baterie Li-Ion de înaltă calitate.
Dispozitivul se oprește în caz de supraîncălzire și are caracteristici care îl protejează de încărcarea incorectă.
Dispozitivul a fost testat de o organizație independentă recunoscută la nivel mondial în ceea ce privește standardele internaționale de siguranță pentru dispozitivele destinate consumatorilor.
British American Tobacco este al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al României. BAT contribuie anual cu aproximativ 1,6 miliarde de euro, sub formă de accize și impozite (din totalul de 3 miliarde de euro, contribuția totală a industriei tutunului).
În ultimii 10 ani, între 2007 și 2016, compania a contribuit cu mai mult de 12,5 miliarde de euro la economia din România.
British American Tobacco este un angajator strategic. BAT creează în mod direct aproape 2.500 de locuri de muncă și alte 25.000 de locuri de muncă indirect, prin intermediul lanțului de furnizori și distribuție.
British American Tobacco este cel mai mare jucător de pe piața tutunului din România, cu o cotă de piață de 55%.
British American Tobacco este un producător global de produse din tutun și prouse de nouă generație cu mărci vândute în peste 200 de piețe. Compania are un număr de peste 50,000 de angajați la nivel global și deține peste 200 de mărci în portofoliul propriu, țigaretele sale fiind alese de 1 din 8 fumători din totalul de un miliard de fumători înregistrați la nivel mondial. Printre mărcile cele mai importante se numără Dunhill, Kent, Pall Mall și Lucky Strike.
Despre produsele de nouă generație: produsele de nouă generație fac parte din portofoliul British American Tobacco și se axează pe dezvoltarea și comercializarea unor alternative de calitate superioară pe bază de de tutun și nicotină destinate fumătorilor adulți: produse de vapat și produse de încălzire a tutunului. Pentru mai multe informații, puteți accesa www.goVype.com și www.bat-science.com.
Impactul țigărilor electronice și a altor produse de nouă generație asupra sănătății publice: O mare parte a celor care fac parte din comunitatea de specialiști dedicați sănătății publice susține că țigările electronice au un potențial mare de a reduce impactul fumatului asupra sănătății publice. Public Health England (Departamentul de Sănătate Publică), un organ cu atribuții executive ale Ministerului Sănătății din Marea Britanie, a publicat recent un raport prin care atesta faptul că țigările electronice sunt cu 95% mai sigure decât țigările convenționale. Colegiul Medicilor (The Royal College of Physicians) a dat transmis publicului garanția faptului că țigările electronice sunt mult mai sigure decât fumatul convențional și că ar trebui ca acestea să fie promovate la nivel larg ca o alternativă la țigările tradiționale.
*Comparație între fumul produs de arderea tutunului unei țigarete de referință standard 3R4F (aproximativ 9 mg gudron) și vaporii proveniți din încălzirea tutunului cu ajutorul glo, având în vedere cele 9 tipuri de componente nocive recomandate a fi reduse în fumul de țigaretă de către Organizația Mondială a Sănătății. Această caracteristică nu înseamnă neapărat că acest produs este mai puțin nociv decât alte produse de tutun.
** Chimicalele dăunătoare sunt definite astfel: butadienă 1,3, benzen, acetaldehidă, acroleină, Benzo [a] piren, monoxid de carbon, 2-aminonaftalină, acrilamidă, acrilonitril, oxid de etilenă.
*** Acest studiu și rezultatele obținute nu înseamnă neapărat că acest produs este mai puțin dăunător decât alte produse pe bază de tutun.