21 Martie 2025
București, 21 martie 2025 - BAT România, prin intermediul platformei Stop Contrabanda, și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) anunță demararea unui parteneriat – premieră în România pentru sprijinirea comunităților vulnerabile, grav afectate de efectele fenomenului contrabandei cu produse din tutun. În cadrul acestui proiect, BAT susține organizarea la nivel teritorial de către ANOFM a unei serii de cursuri de calificare profesională, ca alternativă profesională viabilă în județe grav afectate de fenomenul de contrabandă. În februarie 2025, 52 de cursanți au absolvit cu succes prima serie – pilot de cursuri care asigură calificarea în meseriile de instalator de panouri fotovoltaice solare și motostivuitorist în județul Suceava.
Județele Suceava și Dolj sunt primele vizate pentru organizarea programului de cursuri în parteneriat cu platforma BAT Stop Contrabanda, în aceste județe înregistrându-se și unele dintre cele mai ridicate rate, în ultimii ani, ale fenomenului contrabandei cu țigări. Toți cei 52 de absolvenți ai primei serii de cursuri derulate în perioada decembrie – februarie la Suceava au primit diplome acreditate de Ministerele Muncii și al Educației, recunoscute și la nivelul Uniunii Europene, care vor contribui la facilitarea inserției participanților pe piața muncii.
Potrivit platformei StopContrabanda.ro, în aceste județe au fost capturate în 2024 circa 12,5 milioane de țigarete de contrabandă, în valoare de peste 10 milioane de lei pe piața neagră. Contrabanda cu țigări prejudiciază anual veniturile la bugetul de stat cu peste 2 miliarde de lei, este un catalizator pentru rețelele de crimă organizată și întreține subdezvoltarea comunităților. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un accelerator pentru traficul de droguri, de arme, de persoane și chiar activități teroriste.
„Parteneriatul cu ANOFM relevă credința noastră conform căreia putem și trebuie să contribuim activ și eficient la dezvoltarea sustenabilă a comunităților. Cu o prezență de peste 27 de ani în România, BAT susține eforturile autorităților în lupta împotriva economiei subterane și a contrabandei prin donații de echipamente și proiecte anuale de informare și suntem încrezători că noua platformă de cursuri de calificare profesională dezvoltată în parteneriat cu ANOFM va amplifica aceste eforturi, oferind alternative profesionale viabile în județele afectate, pentru un viitor mai bun și mai sigur în aceste comunități. Prin investiții strategice în educație profesională și, ulterior, prin inserția participanților pe piața muncii, credem că putem determina, pe termen lung, o dezvoltare economică sustenabilă în aceste zone,” a declarat Ileana Dumitru, Director Afaceri Externe al Ariei Europa de Sud Est, BAT.
ANOFM subliniază importanța acestui parteneriat în combaterea șomajului din zonele defavorizate economic și oferirea unei direcții profesionale clare pentru persoanele aflate în situații dificile: „Parteneriatul cu BAT reprezintă o inițiativă valoroasă pentru ANOFM, oferind un sprijin suplimentar persoanelor din comunitățile vulnerabile prin acces la formare profesională și, implicit, noi oportunități de angajare. Educația și calificarea într-o nouă meserie sunt soluții sustenabile, oferind persoanelor din aceste comunități posibilitatea de a alege un traseu profesional sigur și acces la surse de venit legitim. Ne dorim ca acest proiect să devină un model de bune practici și să deschidă noi perspective pentru colaborări similare. Astfel de inițiative vin în completarea eforturilor ANOFM de a sprijini integrarea pe piața muncii și de a oferi alternative profesionale pentru cei care își doresc un nou început”, a declarat Florin Cotoșman, președintele ANOFM
Parteneriatul vizează organizarea de cursuri de calificare în domenii relevante pe piața muncii din regiunile vizate, oferind participanților competențe cerute de angajatori care să le deschidă perspective pentru o integrare durabilă și sigură în câmpul muncii. Primele două cursuri pilot, organizate în parteneriat cu ANOFM Suceava, au început în decembrie 2024 și s-au finalizat în februarie 2025. Următoarea serie de cursuri va fi organizată în județul Dolj și vizează calificarea a cel puțin 50 de persoane în meseriile de infirmier și de operator introducere, validare și prelucrare date.
Pe parcursul anului 2024, la nivel național, angajatorii au raportat un total de 8.073 locuri de muncă vacante pentru ocupațiile de instalator de panouri fotovoltaice solare, instalator sisteme termice solare, montator instalații solare, stivuitorist, infirmier și operator introducere, validare și prelucrare date. Dintre acestea, 42,5% au fost declarate în mod repetat, din cauza dificultății de ocupare a posturilor.
În județele Suceava și Dolj, 40,7% dintre locurile de muncă vacante raportate de angajatori pentru aceste meserii au fost declarate în mod repetat, ceea ce indică o cerere ridicată de forță de muncă specializată în aceste ocupații. Acest aspect evidențiază atât deficitul de personal calificat în aceste domenii, cât și oportunitățile crescute de angajare pentru persoanele care dobândesc competențele necesare ocupării posturilor de instalator de panouri fotovoltaice solare și motostivuitorist, respectiv infirmier și de operator introducere, validare și prelucrare date.
Despre contrabanda cu țigări în România
Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 2 miliarde de lei, ceea ce reprezintă contravaloarea a 500 km de drum național modernizat.*
România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic.
Fiecare container de țigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.
Conform celor mai recente date Novel Research, piața neagră a atins în 2024 un nivel record negativ pentru ultimii 4 ani în România: 9% din totalul pieței. Spre comparație, în 2023 media anuală a contrabandei a fost de 8,2%, în creștere cu peste un punct procentual față de anul anterior.
* La un cost mediu de 4 milioane de lei pentru un km de drum național modernizat (potrivit anexei Ministerului Transporturilor la Bugetul pe 2021).