21 Aprilie - Ziua Națională împotriva Traficului Ilicit:
Circa 2 miliarde de lei pierdute anual de bugetul de stat din cauza contrabadei cu tutun

21 Aprilie 2022

 • Bugetul de stat al României a pierdut peste 2 miliarde de lei (contravaloarea a 63 km de autostradă) în 2021, ca impact direct al contrabandei.*

 • Cei mai vulnerabili în fața contrabandei sunt tinerii și persoanele cu venituri scăzute. Contrabanda întreține rețelele de crimă organizată și frânează dezvoltarea regiunilor de graniță.

 • Conform Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2020 -2024, contrabanda este o amenințare la adresa securității naționale. Din 2019, 21 aprilie este Ziua Națională împotriva Traficului Ilicit de Produse.

 • Obiectivul BAT este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™), prin investiții sustenabile în economie.

București, 20 aprilie 2022 – Peste 2,4 miliarde de țigarete de contrabandă au fost consumate în România în 2021**, deși nivelul traficului ilicit a scăzut cu peste 6 puncte procentuale în ultimii 3 ani. De la începutul anului, forțele de ordine au descoperit pe teritoriul României două fabrici ilegale de țigări, cu produse din tutun în valoare de 2,8 milioane euro. Cei mai vulnerabili în fața traficului ilicit sunt tinerii și persoanele cu venituri scăzute. Țigările de contrabandă sunt vândute la prețuri de până la trei ori mai mici decât cele de pe piața legală, iar traficanții nu țin cont de vârsta cumpărătorilor. În 2019, Parlamentul României a instituit 21 aprilie ca Ziua Națională împotriva Traficului Ilicit de Produse.

Pe fondul eforturilor extinse de a stopa activitățile ilegale de la granițele țării, piața neagră a țigaretelor din România s-a menținut sub nivelul de 8% în primul trimestru al anului 2022, față de aproape 14% în 2019, conform datelor Novel Research. Totuși, România rămâne țara cu cel mai ridicat nivel al contrabandei din Europa de Est, iar nivelul prejudiciului adus bugetului de stat se ridică la circa 2 miliarde de lei anual (contravaloarea a 63 km de autostradă, conform estimărilor oficiale).

„Cu 25 de ani de activitate investițională în România, BAT rămâne un partener al autorităților statului în combaterea traficului ilicit. În fiecare an derulăm campanii naționale de informare și acțiuni concrete menite să contribuie semnificativ la eforturile de reducere a nivelului contrabandei. În 2021, pe fondul reducerii pieței negre de țigarete, BAT a plătit la bugetul de stat cu circa 1,25 miliarde de lei mai mult față de anul precedent, ajungând la aproape 11 miliarde de lei contribuții prin accize și taxe. Un nivel redus al traficului ilicit și un cadru fiscal predictibil pentru toate categoriile de produse cu nicotină sunt principalele condiții pentru menținerea unui context favorabil investițiilor și, implicit, creșterii veniturilor la bugetul de stat,” a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice al Ariei Europa centrală și de sud din cadrul BAT.

Contrabanda frânează dezvoltarea economică la granițele țării. Top 3 județe la contrabanda cu țigări: Satu Mare, Suceava și Maramureș.

În 2021, cu peste 55 de milioane de țigarete de contrabandă capturate în total în nordul țării, județele Satu Mare, Suceava și Maramures înregistrează cel mai ridicat nivel al capturilor de țigări de contrabandă din România, conform www.stopcontrabanda.ro. Potrivit raportului GfK Purchasing Power Europe 2021***, zona de nord - est a României este și cea mai slab dezvoltată, având o putere de cumpărare de doar 71,2% față de media națională și de o treime față de media UE. Salariul mediu în aceste județe se situează sub pragul de 3.000 lei net lunar, cu aproximativ 20% sub media națională, conform INS – Institutului National de Statistică.

Crește contrabanda online

În mediul online, contrabanda este un fenomen în atenția autorităților în ultimii ani, iar amploarea sa nu este încă suficient cunoscută. Potrivit celui mai recent studiu OECD și EUIPO (European Union Intellectual Property Office)****, perioada pandemiei a accentuat creșterea volumului de comerț ilicit online cu produse contrafăcute, iar produsele din tutun din această categorie reprezintă una dintre principalele ținte.

Datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României sunt centralizate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o inițiativă BAT care are scopul de a veni în sprijinul autorităților prin centralizarea capturilor din intreaga țară, dar și de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății. Campania este desfățurată în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Direcția Generală a Vămilor.

Campania „Stop Contrabanda” a fost lansată în primăvara anului 2017 de către BAT pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigări.

Despre contrabanda cu țigări în România

 • Conform raportului KPMG Project Sun 2021, România se află pe al șaselea loc între statele membre UE ca nivel al contrabandei cu țigarete și pe primul loc în Europa de Est.

 • România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic.

 • Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 2 miliarde de lei.

 • Fiecare container de țigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.

 • În 2019 a fost legiferată în România ziua de 21 aprilie ca Zi Națională împotriva Traficului Ilicit de Produse. În 2020, contrabanda a fost inclusă în Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020 – 2024, fiind considerată o amenințare la adresa siguranței naționale.

Despre BAT în România

 • În 2021, BAT este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, pentru al doilea an consecutiv. Compania a plătit aproape 11 miliarde de lei la bugetul de stat anul trecut.

 • BAT este liderul pieței tutunului din România, cu o cotă de peste 50%

 • BAT are peste 3.000 de angajați și creează alte 30.000 de locuri de muncă pe lanțul de distribuție și aprovizionare.

 • BAT a lansat în România în decembrie 2017 dispozitivul glo, cel mai inovator produs al companiei care încălzește, nu arde tutunul.

Despre BAT în România

BAT este o companie de top, cu mai multe categorii de bunuri de larg consum, al cărei obiectiv declarat este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™) prin reducerea impactului asupra sănătății, ceea ce presupune angajamentul de a oferi consumatorilor adulți o gamă variată de produse cu risc redus*.

Compania continuă să susțină clar ca fumatul cauzează riscuri majore la adresa sănătății și că singura modalitate prin care acestea pot fi evitate este renunțarea la fumat. BAT îi încurajează pe cei care continuă să fumeze să facă trecerea complet la alternativele cu risc redus dovedit științific*. Pentru a realiza acest lucru, BAT se transformă într-o afacere cu multiple categorii de bunuri de larg consum, centrată cu adevarat pe consumatori.

Obiectivul BAT este ca 50 de milioane de consumatori să aleagă produsele sale care nu ard până în 2030 și de a genera venituri de 5 miliarde de lire sterline din noile categorii până în 2025. BAT și-a stabilit o serie de obiective ambițioase de sustenabilitate, inclusiv atingerea neutralității emisiilor de carbon pentru Scopurile 1 și 2 până în 2030, eliminarea plasticului non-necesar de unică folosință și utilizarea exclusiv de plastic reutilizabil, reciclabil sau compostabil pentru ambalajele sale până în 2025.

BAT are peste 53.000 de angajați și operează în peste 180 de țări. Grupul BAT a generat venituri de 25,68 de miliarde de lire sterline în 2021 și un profit din operațiuni de 10,2 miliarde lire sterline.

Portofoliul strategic al companiei include mărcile sale globale de țigarete și o categorie tot mai largă de produse cu risc redus* din tutun și nicotină, precum și produse tradiționale din tutun care nu ard. Acestea includ țigări electronice, produse de încălzire a tutunului, produse moderne pentru uz oral, inclusiv produse cu nicotină pentru uz oral fără tutun, precum și produse orale tradiționale, cum ar fi snus și snuff umed. În 2021, BAT a avut 18,3 milioane de consumatori de produse care nu ard tutunul, o creștere de 4,8 milioane față de anul precedent.

Note

*Bazat pe dovezile existente și presupunând o trecere completă de la fumat la aceste produse. Aceste produse nu sunt lipsite de risc și provoacă dependență.

BAT
Twitter

BAT
LinkedIn

BAT
YouTube

BAT
Global Careers

X

Poți afla mai multe despre cookie-urile pe care le folosim, inclusiv despre modul în care le poți dezactiva, consultând politica noastră.

Salvează
Acceptă toate